čtvrtek 2. prosince 2010

Civka - první dojmy

Tak máme za sebou první hru nové Sid Meiers Civilization a hned po prvním zahrání musíme konstatovat, že hra u nás obstála nad očekávání. Jedná se o pěknou komplexní civilizační hru, jejíž jednotlivé části do sebe perfektně zapadají.
Zpracování je na vysoké úrovni, jak je u FFG zvykem. Sice si v tomto případě odpustili spoustu plastu, ale to jen přispělo možnosti orinetovat se na hrací ploše. Celé grafické pojetí je přizpůsobeno snadnému hraní a také znovuhratelnosti, dané tím, že hrací plocha se skládá z dílků u postupně je odhalujete.
Hra je hodně o managementu jednotlivých měst, která můžete mít maximálně tři. Stavíte v nich budovy či divy, produkujete armády a osadníky či sbíráte vzácné suroviny, které můžete následně využít díky jednotlivým technologiím. Další variantou je vrhnout město na kulturu, pokusit se o kulturní vítězství (a sbírat kulturní karty, které mají poměrně slušné efekty).
Již zmíněné technologie vynalézáte dle svých vlastních chutí, jediným omezením je princip pyramidy, kdy technologií vyšší úrovně můžete mít vždy jen o něco méně než technologií vyšších. Výzkum také ovlivňuje to, co můžete stavět, případně vám posiluje jednotky. Není tak radno jej podceňovat.
Hra má několik možných konců. jak už jsme zmínili v jednom z minulých článků. To ji činí pěknou, protože každý si může vybrat svou cestu k vítězství;) Agresivní, kulturní, ekonomickou či vynalézatelskou. V každém případě ale musíte hrát vyrovnaně na několik aspektů své civilizace, jinak nezvítězíte.
Jak už jsme uváděli, toto jsou jen první dojmy, jejichž cílem bylo nastínit, jak se hra hraje a jak vypadá. Časem snad přijdeme s nějakou pořádnější recenzí hry;) Už nyní ale můžeme prohlásit, že se jedná o výbornou konverzi původní PC hry na desku. A s klidným srdcem hru doporučit všem milovníkům civilizačních her.
Kupte hru Civilization či jiné deskové hry v obchodě Planeta Her.

Žádné komentáře: