čtvrtek 29. března 2012

Takenoko: Výborná rodinná hra s pandou

V dnešním příspěvku se podíváme na hru Takenoko, která by se na český trh měla dostat v dubnu tohoto roku. Takenoko je pěkná hra, ve které se stáváte zahradníkem na císařském dvoře a pěstujete bambus pro žravou pandu. Hra se hodí pro rodinné hraní či pro hraní s méně náročnými hráči. S ohledem na překrásné zpracování nebudete mít problém k ní hráče dostat;)
U zpracování se musíme ještě zastavit. Francouzský firma Bombyx, která je partnerem českého vydavatele REXhry, si na něm dala skutečně záležet. Grafika je moc pěkná, k tomu mejí hráči k dispozici nabarvené dílky bambusu a nadto dvě pěkně malované figurky - zahradníka a pandu. Francouzi jsou ve zpracování opravdu mistři (viz například Dixit či kovové krabičky a hezké obrázky v sérii Timeline) a opět to prokázali.

Autorem Takenoko ja Antoine Bauza, který v posledních letech vlétl do světa deskových her jako kometa. Jeho hra 7 divů světa je skutečně vyvedená a dočkala se i české lokalizace, Ghost Stories považujeme za jednu z nejlepších kooperativek vůbec a k tomu udělal spoustu drobných zajímavých her, jako je Dojo nebo Pocket Rockets.

Herně je Takenoko relativně nenáročné, což odpovídá rodinnému zaměření hry. Hráči mají ve svém tahu dvě různé akce, mohou budovat zahradu, zavlažovat ji, pěstovat bambus či krmit pandu. Tyto akce dělají za účelem splnění tajných cílů na kartičkách, které si v průběhu hry nabírají a za jejichž splnění dostávají body.

Variaci do hry přináší kostka počasí, kterou se hází vždy na začátku tahu. Výsledek může hráči přinést akci navíc, speciální bonus, zavlažování či pohyb pandou. Kostka přidává do hry prvek náhody, ale to je v pořádku, protože Takenoko si nehraje na těžkou strategii. Je to odlehčená příjemná deskovka.

Takenoko bychom doporučili všem, kdo hledají lehčí hru, ať už pro hraní s dětmi, kterým se téma hry velmi líbí, nebo pro hraní s dospěláky, kteří neholdují težkým hrám typu Agricola, nad kterými si hráči příliš namáhají mozkové závity. Pro tyto skupiny hráčů se jedná o výbornou volbu.


Hru Takenoko si můžete pořídit v obchodu s deskovými hrami Planeta Her.

Žádné komentáře: