středa 17. března 2010

Dixit - hra, která vás zavede do světa fantazie

V dnešní krátké recenzi se podíváme na hru Dixit. Jedná se o poněkud netradiční, ale přesto velmi originální hru, která má velký úspěch mezi všemi typy hráčů. A zahrát si ji můžete skutečně s každým.
V balení Dixit naleznete celkem 84 karet, sázecí žetony a šest roztomilých králíčků, kteří fungují jako ukazatele bodového stavu hráčů. Bodovací dráha je pak originálně zakomponována přímo do krabice. Njevětší pozornost přitahují karty. Ty mají na sobě krásné ilustrace, každá z nich je vyvedena do detailů a některé jsou mimořádně vydařené a mají netradiční nápady.
Karty jsou také vaší základní hrací pomůckou, nic kromě nich a žetonů nepotřebujete;) Jeden z hráčů se pro dané kolo stane vypravěčem a popisuje, co vidí na své kartě. Pak ji položí lícem dolů a spoluhráči každý přidají též po jedné kartě. Všechny karty se zamíchají a rozloží se na stůl obrázky nahoru. Všichni hráči kromě vypravěče pak tipují, jakou kartu dal vypravěč.
To by samo o sobě bylo snadné, pravidla jsou ovšem taková, že vypravěč boduje jen v případě, kdy jeho kartu uhodnou jen někteří hráči. Byl-li příliš obecný a neuhodne ji nikdo, nebere nic, stejěn tak jako v případě, kdy šel příliš do detailů a uhodnou všichni. Ostatní hráči získávají body za správné uhodnutí i za to, pokud zmatou soupeře a některý z nich si vsadí na jejich kartu, takže se logicky snaží dát co nejpodobnější karty. Mnohdy odpovídá popisu hned několik karet a situace je tak velmi zapeklitá.
Konec hry nastává v okamžiku, kdy se hráči prolížou všemi kartami v balíčku. Po každé odehrané totiž dostanou vždy na ruku novou a stále tak mají na výběr ze šesti karet. Kdo má na konci nejvíce bodů, zvítězil, ale o to v Dixit otevřeně až zas tolik nejde. Účelem je si zahrát, popustit uzdu svojí fantazii a dobře se bavit:)
Hru můžete hrát též v různých obměnách, například popisovat karty veršováním, povolit jen jediné slovo či dokonce naznačovat jen pantomimicky. Invenci se v tomto ohledu meze nekladou, my jsme zkoušeli například verzi, kdy byly povoleny jen termíny z historie. A povedlo se.
Dixit je obdobně jako Once Upon a Time (též doporučujeme pozornosti;)) určena těm, kdo se rádi vydávají do říše fantazie a mají kreativní povahu. My jsme hru zkoušeli i se spoustou přátel, kteří běžně nehrají, a její originalita je nadchla. Stejně tak se hodí pro hraní s dětmi, kterým se velmi líbí obrázky. Hra s nimi je zábavná, protože často mají zcela jiné asociace. A pokud byste měli pocit, že 84 obrázků je málo, je už na světě rozšíření Dixit 2, které přináší celkem 84 nových karet do hry. Kreslila je stejná ilustrátorka a jsou stejně nápadité.
Kupte Dixit na Planetě Her.

Žádné komentáře: