pátek 11. června 2010

Carcassonne - všichni jsme tam začínali;)

V dnešním příspěvku si trošku zavzpomínáme na staré dobré Carcassonne, které je branou do světa moderních společenských her pro spoustu hráčů. I pro nás kdysi bylo jednou z prvních "deskovek", které jsme kdysi hráli (když nepočítáme Axis and Allies nebo třeba Titan:)) a přestože už nyní prakticky na stole nekončí, je to fajn hra.
Síla Carcassonne je v jeho jednoduchosti. V balení máte jen hrací dílky čtercového rozměru, panáčky a k tomu ještě počítadlo bodů. Na dílcích jsou různé kousky krajiny, hradů a cest a ty musíte přikládat tak, aby k sobě pasovaly. Zároveň na právě zahraný dílek můžete umístit figurku, kterou získáte nad loukou, cestou, hradem či klášterem kontrolu a po dostavění či na konci hry i vítězné body. Pozor, když nezvládnete danou věc dostavět, dostanete bodů výrazně méně! Kontrolu si však neudržíte navěky, jelikož protihráči mohou šikovným přikládáním dílků lákavý hrad obsadit či se alespoň postarat o to, abyste stavbu nedostavěli. To musíte předvídat a naopak si ho bránit.
Pravidla jsou tak jednoduchá, že je hravě zvládají i prvňáčci a Carcassonne je výbornou hrou pro hraní s dětmi. Na druhou stranu hra dávádosti možností taktizování a je tak zajímavá i pro dospělé hráče, zejména ty, kteří s deskovkami začínají. Dobře se hraje i ve dvou.
Ke hře vyšla spousta rozšíření, z nichž můžeme doporučit především první dvě Hostince a Katedrály a Kupci a Stavitelé. Ty do hry přidávají zajímavé prvky a více možností taktizování. Například rozšíření Katapult nám přijde jako naprostý úlet a moc ho nedoporučujeme;) Kromě rozšíření vyšly i samostatné hry, které kopírují mechanismy Carcassonne, jako je "zelené" Carcassonne: Lovci a sběrači. Pak také hry, které těží z popularity hry a mechanismy mají jiné - například Carcassonne: Hrad či karetní varianta Cardcassonne.
Carcassonne je prostě fenomén, má za sebou miliony prodaných kusů. Chcete-li někomu darovat jeho první deskovku, můžete to zkusit právě s touto hrou. Je dost možné, že pokud ho deskovky chytnou, posune se ke komplexnějším hrám. Nicméně na hodiny strávené nad krajinkou s hrady bude dále s láskou vzpomínat jako my;)
Mimochodem, hrad Carcassonne v jižní Francii stojí určitě za návštěvu, nám se moc líbil!;)

Žádné komentáře: