čtvrtek 27. ledna 2011

Nejlepší hry roku 2010 dle Planety Her

Dát dohromady trojici nejlepších her loňského roku není jednoduché, jelikož loni se opravdu urodilo. Na druhou stranu to, že je něco těžké neznamená, že bychom se o to neměli pokoušet;) Tu je tedy TOP3 Planety Her za minulý rok.
Jedničkou loňského roku se pro nás stala hra Cyclades. Kombinace starořecké mytologie s výborným zpracováním a pěknými mechanismy nás dostala. Hra v sobě kombinuje aukční mechanismy s plánováním a špetkou nutného konfliktu, protože na ostrůvcích je místa vždycky málo.
Druhé místo bylo těžší, nicméně nakonec se na něj těsně probojovala Sid Meier's Civilization. O té jsme nedávno psali tu na blogu, takže si můžete přečíst naše podrobnější hodnocení. Ve zkratce se jedná o pěknou komplexní hru, která jakoby z oka vypadla počítačovému originálu.
Třetí místo po lítém boji obsadila taktická bojová hra Battles of Westeros. Ta vychází ze hry Battlelore, ale celý systém se podařilo pěkně modifikovat a výsledkem jsou daleko hratelnější a taktičtější bitvy s menším podílem náhody.
Pro některé překvapivě v trojici našich tipů chybí opěvovaná hra Runewars. Nám se ale moc nelíbí. Podíl náhody je v této hře až příliš velký a znemožňuje hráči plnou kontrolu nad hrou. Přímým opakem je pěkná eurohra Fresco, o které se musíme alespoň zmínit. Pškné téma malování středověke kaple je doprovozeno zajímavými mechanismy a možností modifikovat hru rozšířeními. Pěkný byl například i Castle Ravenloft ze světa Dungeons&Dragons. Dobrých her prostě loni vyšlo hodně, což je pro nás hráče jedině dobře;)
Všechny uvedené hry můžete koupit v obchodě s deskovými hrami PlanetaHer.cz.

1 komentář:

Kent 2004 řekl(a)...

Cyklady jsem měl možnost si zahrát a mohu potvrdit. Je to opravdu skvělá hra. :-)
Ostatní hry zatím ne. :-(