čtvrtek 22. října 2009

Kooperativky válí - kterou vybrat?

V dnešním příspěvku se budeme věnovat kooperativním hrám. Tedy těm, kde samotná hra obsahuje mechanismus, proti kterému hráči bojují. A vítězí všichni, nebo nikdo (s výjimkou těch her, kde se vyskytuje zrádce, který skupině podráží nohy). Těchto her je v poslední době jako hub po dešti a mezi hráči se těší velké oblibě.
Jednou z prvních takových her byl starý dobrý Arkham Horror - hra, ve které se snažíte bránit město před záplavou monster, která je zasazena do lovecravtofské temné atmosféry. Arkham se i dnes těší velké oblibě a hlavně se dočkal zatím celkem šesti!!! rozšíření. Budete-li hrát se všemi expanzemi, pořiďte si raději pořádný stůl.
Další kooperativkou jsou Shadows of the Camelot, které zpracovávají artušovskou legendu. Ty obsahují ve větším počtu hráč i postavu zrádného rytíře, který plány potají hatí a vyhraje, pokud dobro nezvítězí. Nesmí se ale nechat odhalit moc brzy! V porovnání s Arkhamem si Camelot užijí i méně zkušení hráči, hra obsahuje jednoduché mechanismy a je svižnější.
Pořádně se pytel s kooperativními hrami roztrhl loni. Dal nám možnost zachraňovat svět před zákeřnými nemocemi v Pandemicu, který firma Albi vydala i česky (na světě je již rozšíření On the Brink, v češtině se pomalu chystá), ponořit se do seriálu Battlestar Galactica ve stejnojmenné deskové hře a nebo s sebou ve větší kapse nosit plnohodnotnou deskovku Red November, ve které zachraňujete potápějící se ponorku plnou gnómů.
Jakou z uvedených her zvolit? Red November a Pandemic jsou rychlovky s jednoduchými pravidly, u druhé jmenované téma navíc táhne i ženy, které chtějí zachraňovat svět. Galacticu ocení především fanoušci seriálu, ale i pro ostatní obdahuje pěkné mechanismy, včetně zrádcování;) Arkham už je spíše pro fajnšmekry, kteří si vyhradí dost času a ocení atmosférickou hru. A jde hrát i sólo, což je velká výhoda. A Shadows ocení milovnící historie a lehčích her. Všechny lze označit za pěkné, přičemž rozhodovat se můžete například od preferovaného prostředí a časové náročnosti...

Všechny uvedené hry můžete koupit na Planetě Her!

Žádné komentáře: