středa 4. listopadu 2009

Hry ze světa Warhammer a boom v roce 2009

Svět Warhammeru je znám především hráčům figurkových her, ale v současné chvíli se to začíná měnit. Za posledních pár měsíců toziž vyšly hned čtyři tituly, které mohou zaujmout i mainstreamověji zaměřené hráče.
Prvním z nich byla reedice legendární hry Space Hulk, která není z klasického fantasy světa, ale z Warhammeru 40.000. V této hře můžete odehrát souboj mezi lidskou rasou a mimozemskými monstry výrazně podobnými těm z vetřelce. Za hrou stáli Games Workshop a rozhodli se ji pojmout jako limitovanou edici s nákladem 70.000 kusů. To samozřejmě přispělo k poptávce po ní a tak nyní ji již v obchodech neseženete. V Čechách byla ostatně těžko k sehnání, mělo ji jen Ogří doupě a Planeta Her.
Další z her ze světa Warhammeru je již určena většímu spektru hráčů. Jedná se o Chaos in the Old World od Fantasy Flight Games, kde reprezentujete jednoho z bohů Chaosu a snažíte se koruptovat Starý svět a ve stejné chvíli bojovat o prvenství se spoluhráči. Hra má velmi pěkné zpracování s plastovými figurkami a spoustou žetonů. Je zde také několik možností, jak může hra skončit. Jednak je to na body, kdy hra konří po dosažení 50 bodů. Každý hráč ale v průběhu hry plní též vlastní úkoly a může vyhrát tak, že se mu to daří lépe než ostatním. Právě tyto specifické úkoly (Khorne musí zabíjet, Nurgle korumpovat regiony, kde je co nejvíce osob, atd...) vedou k tomu, že za každého boha je hra zcela jiná, což je rozhodně plus hry. Brzy by se tu měla objevit její recenze.
Další novinkou je Warhammer Invasion LCG, tedy živá karetní hra ze světa Warhammeru. Jedná se o formát karetní hry, který se vyvinul ze sběratelských karetek, ale je méně náročný na peníze, jelikož místo boosterů kupujete předdefinované balíčky, které mají vždy stejný obsah. Cena balíčku je něco přes 200Kč a vychází s měsíční periodicitou, takže se dá určitě utáhnout. Hrát můžete zatím za Říši, trpaslíky, orky či Chaos, za každou frakci je hra úplně jiná a můžeme ji určitě doporučit. Hra zaznamenala velmi slušný nástup a již včera se v Praze uskutečnilo první setkání ligy, na které dorazilo slušných 11 hráčů. Další budou zjevně rychle přibývat. Více informací naleznete na českých fanouškovských stránkách Warhammer Invasion;) Někdy příště hru představíme i tu:).
Posledním přírůstkem je Chaos Marauders, karetní hra taktéž z dílny FFG. Jedná se o poměrně jednoduchou, přesto zábavnou hru, ve které v roli jednoho z vůdců tlup orků bojujete proti ostatním.
Osobně mi Warhammer jako svět sedí díky propracovaným reáliím, mytologii a vůbec také proto, že je z něj spousta knih, které vás do světa vtáhnou. Hry pak mají ještě větší šťávu a hlášky jako "Blood for the Blood God!" na sebe nenechají dlouho čekat;).

Žádné komentáře: