pátek 27. listopadu 2009

S jakou hrou na párty?

Tentokráte se budeme věnovat tomu, co vybrat z široké nabídky párty her. Snad každý se účastní večírků s přáteli, tak proč si je nezpříjemnit pěknou hrou?
Vládcem mezi párty hrami jsou co do popularity Activity. Jednoduchá he, kdy týmy hádají na základě slovního popisu, kreslení a pantomimy určitá slova či slovní spojení. Věřte, že předvést pantomimicky "pocit nasycení" není nic lehkého, stejně tak jako se těžko v mintovém intervalu krestlí třeba "havajská masáž":) Hra obsahuje celkem 600 kartiček, aby se rychle neohrála a neopakovaly se pojmy. Ideální doplněk na dovolenou, teď v zime třeba na hory. Určitě nezklamou a jdou hrát v jakémkoliv počtu hráčů.
Další populární párty hru je Jungle Speed. Jak již název napovída, jde v tomto případě především o rychlost, respektive o postřeh. Hráči otáčejí karty s barevnými symboly a pokud se objeví dva stejné, musí co nejdříve hrábnout po totemu veprostřed stolu. Několik karet pak přináší různá další pravidla do hry. Jungle Speed si můžete zahrát až v deseti, je tedy vhodný pro větší společnost, ale hrát se dá pěkně již od čtyř.
Třetí námi vybranou hrou je Bang!. Jedná se o hru z prostředí Divokého západu, kde hráči mají určené tajné role (pomocník šerifa, bandita či odpadlík) a bojují za vítězství své strany. Šerif a jeho parta musí vyhladit všechny desperáty, banditům zabít šerifa a tajemný odpadlík musí hru ustat až do konce a pak vyzvat šerifa na duel... Hra je výborná, ještě lepší pak s rozšířením Město duchů. Teď před Vánocemi je hodně populární dárkové balení Bang Střela, které ve stylové nábojnici přináší všechny doposud vydané karty hry Bang! a nějaké navíc.
Novinka Time's up od Mindoku je určitou variantou Activit, kdy místo věcí hádáte slavné osobnosti či třeba pohádkové postavy. Stejně tak Párty Alias od konkurence z Albi je tak trochu podobná Activitám, ale má více možností.
Do větší party se hodí také Černé historky, případně jejich druhý či třetí díl. Ve hře je jeden vypravěč, který vysvětluje záhadné úmrtí a všichni ostatní hádají, jak k němu mohlo dojít. U některých záhad si opravdu pořádně zavaříte mozkové závity. Tuto hru jsme si velice oblíbili a můžeme ji jen doporučit.
Jako poslední bychom doporučili dvě "vykládací hry" - Once upon a Time a Dixit. V Once upon a Time vykládáte z ruky karty princezen, draků, paláců, ale také různých předmětů a či vlastností a budujete pohádkový příběh. Jakmile použijete něco, co má v ruce spoluhráč, ten vám může skočit do příběhu a pokračovat sám. Drobnou nevýhodou hry je, že je v angličtině. Dixit je také vykládací hra, kdy jeden z hráčů popisuje obrázek, který má v ruce, následně jej položí lícem dolů na stůl a ostatní hráči také přidají po obrázku. Úkolem "hadačů" je pak uhádnout, který obrázek měl vykladač na mysli, on se naopak snaží, aby to neuhodli všichni, ale alesnoň nekdo ano...
Tak to by byl malý úvod do párty her, určitě by se našly i další, tohle jsou jen ty, které jsme vybrali, rádi je hrajeme a ručíme za ně;).

Žádné komentáře: