středa 18. listopadu 2009

Vláčkové hry pro milovníky mašinek;)

V dnešním příspěvku se seznámíme s hrami kolejnatými;), tedy pokusy převést železniční tématiku na desku. Je jich nepřeberné množství, a tak se budeme snažit vysvětlit základní rozdíly a naznačit, která je pro koho.
Asi nejznámější a nejpopulárnější hrou ze světa vlaků je populární Ticket to Ride od Alana R. Moona. O popularitě hry svědčí též fakt, že hra vyšla v několika mutacích (Evropa, Skandinávie, Německo) a je pro ni hned několik rozšíření (Švýcarsko i s mapou, Amerika a Evropa ve formě nových karet a pravidel či dokonce kostkové rozšíření). Ticket to Ride je jednoduchá vláčkovka, kdy vaším cílem je pospojovat města, která jste si lízli na tiketech. Tratě stavíte za pomoci barevných karet, které se snažíte hromadit a ve správnou chvíli využít. Ticket je jednoduchá, ale chytlavá záležitost, která chytne i nehráče (máme ozkoušeno;)).
Druhou jednodušší hrou je Trans America, případně mutace Trans Europa. Zde si na začátku kola vylosujete pět měst, které musíte propojit, přičemž můžete využít i železniční sítě ostatních hráčů, jakmile se na ni napojíte. Jakmile někdo spojí vše, spočítá se, kolik ostatním chybí, odečtes se to od počtu bodů, které na začátku hráči mají a jede se další kolo. Jakmile někdo poztrácí všechny body, hra končí. Trans America je pěkná a hlavně velmi skladná hra s jednoduchými pravidly, kterou můžeme jen doporučit.
Nýní už se pomalu posouváme do her náročnějších, jak dobou, tak pravidly a hloubkou. Jako první bych vybral pravděpodobně nejpopulárnější vláčkovku - Steam od Martina Wallace. Ta se nedávno dočkala po delší době reprintu (původně se jmenovala Age of Steam a vlastník práv ji stále držží pod původním jménem). Ve hře převážíte zboží mezi městy a dostáváte za to body - čím dál, tím lépe pro vás. Přitom často budete muset využít i kolejnic soupeřů a přihrát nějaký ten bodík i jim, jelikož na mapě bude příliš těsno. Navíc narozdíl od výše jmenovaných her železnici stavíte za peníze, které musíte vydělat (často tak stojíte před dilematem, zda sbírat body či finance). Steam je parádní komplexní záležitost pro hráče.
Asi posledními adepty na místo v tomto úvodu do vláčkovek jsou Railways of the World a Railroad Tycoon. Hry si jsou podobné jak vejce vejci a opět jde o problematiku práv a vydavatelů. Především jsou však obě velmi komplexní a zajímavé, máte u nich skutečně pocit železničních magnátů 19. století a na rozdíl od Steamu, který je graficky poněkud sterilní, jsou pěkné. Lze je tak doporučit hráčům, kteří se nebojí déle trvajících hlubších her. S ohledem na cenu vyjdou lépe Railways, ke kterým už vyšlo i rozšíření England and Wales (ale je hratelné i s Tycoonem).
Doufáme, že jsme vás tímto malým úvodem na vláčkové hry navnadili a že se do nich pustíte. U nás jsou na stole poměrně často;).

Žádné komentáře: