pátek 16. dubna 2010

Brief History of the World aneb historie světa letem světem:)

Her, které simulují rozhoj civilizace a světocé dějiny je poměrně hodně. Z těch nejznámnějších je možné uvést starou dobrou Civilization od Avalon Hill, kterou osobně stále řadím do svých TOP 5, Through the Ages od Vládi Chvátila, které ale chybí mapa, na které by se hra přímo odehrávala, či Rise of Empires od mého oblíbeného autora Martina Wallace.
A Brief history of the World, která je předmětem dnešní recenze, na to jde ovšem jinak. Je to hra, která je zaměřená spíše na konflikt než na rozvoj a odlišuje se hlavně tím, že během hry prostřídáte hned několik národů, se kterými hledáte svoje místo na slunci. V tomto ohledu trochu připomíná starou dobrou Britanii.
Zpracování hry na první pohled dech nevyrazí, na druhou stranu ani neurazí, Základ tvoří velká hrací deska a karty národů a událostí, k tomu spousta figurek v šesti různých barvách. Osobně oceňujeme voduvzdornost, podařilo se nám při hraní na desku vylít 4 deci piva a přežila to bez úhony:)
Hra je rozdělena do šesti epoch, odpovídajícím částí historie. V každé z nich si hráč na začátku vybírá národ, za který epochu odehraje. Může se mu tak stát, že zatímco začne v Číně, druhý tah odehraje v Persii, následující za Řím a v posledním může stát v čele USA. Důležité je, aby s každým státem dokázal dostatečně expandovat a nabrat dosti bodů. S některými státy je to jednoduché, 15 římských armád smete vše, co jim stojí v cestě (pokud kostky, které rozhodují souboje, nerozhodnou jinak;)). Některé státy to mají složitější a je radno se s nimi schovat tak, aby vám z nich na mapě něco zůstalo. Figurky z předchozích období totiž na mapě zůstávají a počítají se do skórování, takže vaší snahou bude si je pokud možno chránit.
Body získáváte na konci každého svého tahu a většinou se vyplatí své jednotky koncentrovat. Mapa je rozělena do jednotlivých oblastí a vy v nich odtáváte body podle toho, kolik tam máte jednotek vy a kolik soupeři. Pouhá přítomnost vám zajistí tolik bodů, kolik má v dané chvíli region, máte-li tam většinu, získáte dvojnásobek a jste-li tam jediní a máte dostatečně silnou přítomnost, dokonce trojnásobek. Vtip je v tom, že hodnoty regionů se v průběhu liší a co bylo výhodné před dvěma tahy, nyní moc být nemusí:)
Pomoci si můžete též zahráváním akčních karet, které pod vaši vládu přivedou některé menší národy či dají pro průběh daného kola nějaké vylepšení do boje, do obrany, či možnost překvapivého výsadku.
Na konci vítězí hráč, kterému se podařilo shromáždit největší počet bodů. Často je však hra napínavá až do samého konce, jelikož obsahuje mechanismus, který ji vyrovnává - hráč, který zrovna vede, si volí svůj národ jako poslední a často tak na něj zbude jen nějaký slabší.
A Brief History of the World jsme si hodně oblíbili. Hra v sobě skrývá velkou porci náhody a když kostky nepadají, je to k vzteku. Na druhou stranu se nám ale líbí možnost vytvářet alternativní historii, s Římany se třeba zastavit až na břehu řeky Gangy či jako Dareios dojit přece jen až do Řecka. Pečlivý design nedovolí úplné úlety, jako Římany v Číně či Egypťany v Británii, přesto je každá hra trochu jiná. Určitě můžeme doporučit fanouškům historických her.
Kupte si hry zmíněné v článku na Planetě Her!

Žádné komentáře: