pátek 9. dubna 2010

Co se chystá v Česku?

České společnosti se již pomalu vzpamatovaly z Vánoc a přinášejí nové lokalizované hry. Pojďme se podívat, s čím na nás vyrukují dvě největší z nich - Mindok a Albi.
Albi odstartovalo jako první, když už má na pažbě tři zářezy. Prvním z nich je Továrník od populárního tvůrce Vysokého napětí Frieseho. Jedná se o pěknou "hráčskou" hru, ve které stejně jako ve Vysokém napětí budete muset pořádně počítat. Další vlaštovkou jsou Zvířata světa, které spíše než klasickou hrou jsou hrou hrou vzdělávací. Hra je to pěkná, ale v konkurenci hry Fauna (mimochodem též od Frieseho), kterou právě připravuje Mindok, trošku pokulhává. Fauna je určitě zábavnější. Poslední hra, která je již na světě, je Bobří banda. Je to relativně jednoduchá hra, která je určena především menším dětem.
Albi se svými peckami ale teprve vyrukuje. Nejočekávanější z nich, Dominion: Intriky, by měla vyjít v květnu tohoto roku. O Intrikách jsme již na blogu psali, považujeme je za lepší než původní Dominion, a to zejména ze dvou důvodů. Jednak mnoho karet umožňuje volbu mezi efekty, které hráč využije, jednak výrazně přispívá k interaktivitě hry, která je u základní hry nízká. Takový Švindlíř dokáže dokonce soupeřům zasahovat přímo do balíčku a měnit v něm karty. Intriky jsou prostě super:) Mimochodem, zatímco u nás vychází rozšíření první, v zahraničí see odpočítávají dny do vydání třetího rozšíření - Dominion: Alchemy. To přináší dokonce nový typ platidla - lektvary. Jakmile vyjde, určitě přispěcháme s informacemi, protože se na něj těšíme;)
Dalším očekávaným hitem je rozšíření Pandemicu. Pandemic: Nové hrozby umožní přidání pátého hráče a navíc s sebou přináší i postavičku zákeřného bioteroristy, který se snaží překazit boj týmu proti chorobám. Nové hrozby Albi slibuje na začátek června 2010.
Hitem Mindoku bude jednoznačně první velké rozšíření k Agricole s názvem Sedláci z blat. Narozdíl od různých balíčků, které přinesly jen nová vybavení či povolání Sedláci přinášejí do hry skutečné změny. Budete muset bojovat s bažinou a lesem o míto pro svoji farmu, konečně budete moci chovat i koně, no a v zimě si budete muset svůj domek pořádně vytopit, aby vám členové rodinky neonemocněli.
Kromě Sedláků plánuje Mindok několik dalších Černých historek. Jednak čtvrtý díl řady, pak Skutečné příběhy, kde budete hádat události, které skutečně proběhly, no a pak také Bílé historky, které jsou určeny především dětem. Narozdíl od někdy morbidních příběhů v normálních hrách totiž obsahují neškodné duchařinky;) Vše by se mělo objevit v půběhu dubna.
Pak je tu samozřejmě výše zmíněná Fauna a také celá sada her/hlavolamů pro děti, které se budeme věnovat v některém z následujících příspěvků. Jak vidno, no jaře se nudit opravdu nebudeme;)
Všechny hry je/bude možno koupit na internetovém obchodě s deskovými hrami Planeta Her.

Žádné komentáře: