úterý 11. května 2010

Dominion: Alchemy - co přináší další Dominion

V dnešním příspěvku se kratičce podíváme na Dominion: Alchemy, tedy zatím poslední přírůstek do rodiny karetních her Dominion. Nestihli jsme jej zatím otestovat důkladně, ale na první dojmy to rozhodně stačí.
Alchemy je formátově menší rozšíření, čemuž odpovídá i menší počet karet v balení a o něco nižší cena. V balení najdete nové platidlo - lektvary a dvanáct nových karet království, z nichž pro pořízení hned deseti z nich je nutné lektvary využívat (ty jinak fungují stejně jako normální peníze a musíte je vzájemně kombinovat). Klasické mince chybí, což značí,že stejně jako u Seaside musíte pro hraní Alchemy mít k dispozici buďto základní sadu nebo rozšíření Intrigue, které je obsahuje. Doporučujeme dát do hry vždy alespoň 5 karet z Alchemy, aby vůbec kupování lektvarů do balíku mělo smysl.
Nové karty mají zajímavé efekty, přesto mě však trochu zklamalo, že většina z nich aktivně nevyužívá lektvarové karty, v což jsem doufal. Ty tak jsou skutečně především platidlem a nedochází například ke zvýšení efektu karty, pokud je zahrána s lektvarem. Škoda. Přesto se najdou karty, které si oblíbíte, nám se docela líbila Herbářka, která umožňuje odložit kartu peněz na vršek kupky, odkud si ji vezmete v příštím tahu, Familiár, který nám přišel jako zajímavější verze čarodějnice ze základu a taky Golem, který je ale poměrně silný (umožní zahrát dvě karty akcí, které si jím líznete z balíčku). Vzato kolem a kolem jsou karty docela zajímavé, mimo nám přišel především Kámen mudrců, který vás nechává přepočítávat karty v odkládacím balíčku a dle počtu přináší zisk. Tato karta prodlužuje hru, ale někomu se líbit může.
Alchemy se jeví být dalším zajímavým přírůstkem do rodiny Dominionů. Sice přináší méně karet a méně převratné mechanismy, ale pořád se hraje poměrně fajn a fandové Dominionu rozšíření ocení.
Dominion: Alchemy a další pěkné karetní hry můžete zakoupit na PlanetaHer.cz.

Žádné komentáře: