čtvrtek 21. dubna 2011

Alien Frontiers - překvapivě dobrá kostkovka

Hra Alien Frontiers patří stále k těm méně známým, i když žebříčkem Boardgamegeek se úspěšně prokousává vzhůru a atakuje první stovku. Je to asi především tím, že za ní stojí zcela neznámá společnost Clever Mojo Games, která zatím na kontě moc her nemá. Přesto se v krabici skrývá až překvapivý poklad;)

Předem se musím přiznat, že kostkové hry mám vážně rád. Líbí se mi například Kingsburg, velmi pěkná civilizační hra Roll through the Ages a chystám se na velmi dobře hodnocené Troyes. S ohledem na náhodu, kterou kostky přinášejí, však musí být kostkový mechanismus v základu vyvážen chytrými mechanismy okolo.

Alien Frontiers jsou přesně takové, nejprve však pár slov ke zpracování. To má na malou firmičku velmi vysokou úroveň, krásně provedený hrací plán a spoustu fufníků k tomu doplňují karty mimozemských technologií. V tomto ohledu hra nezklame.

Jak se to vlastně hraje? Hráči začínají se třemi loďmi (= kostkami), které po hodu mohou umísťovat na jednotlivé orbity. Každé místo má vlastní pravidla (někam dáte jen dvojičky, někam postupky, někam cokoliv), nicméně vše je postaveno tak, aby se vám nemohlo stát, že nebude kostku kam dát. Funkce jednotlivých orbit jsou různorodé - možnost stavět kolonie, získávat další loďe, těžit rudu a energii či útočit na další hráče. Úkolem hráče je šikovně kombinovat jednotlivé akce, jelikož velmi často stojí před dilematem, kam své kostky umístit.

Kolonizace planety je druhá zábavná část hry. Planeta je rozdělena do několika částí, z nichž každá může přinést nějaké výhody. Ale pouze ovládajícímu hráči, tedy tomu, kdo má v dané části nejvíce svých kolonií. Velmi často se tak hráči snaží stavět kolonie tak, aby mohli přebrat kolonii jiným hráčům. Na planetě se tak rozjíždí taktická bitva o ty nejlepší regiony.

Třetí součástí, která dodává hře šťávu, jsou karty mimozemských technologií. Ty umožňují spustu různých akcí, často ale za ně musíte zaplatit energii. Můžete třeba jednu z zvýšit/snížit o jeden puntík, můžete útočit na kostky ostatních hráčů laserovým kanonem či vytvořit hologram, který vás chrání před útoky ostatních hráčů. Mimozemské karty se opravdu povedly a jsou důležitým vyrovnávacícm mechanismem oproti štěstěně ve hře.

Vzato kolem a kolem je Alien Frontiers obrovským překvapením. Hra, která je velmi zábavná, umožňuje interakci mezi hráči stejně tak jako velkou volnost ve volbách hráče, a navíc ji dohrajete do hodinky, nás dostala. Na listu našich oblíbených her je v současné době hodně vysoko;)


Alien Frontiers či jiné deskové a karetní hry můžete koupit v obchůdku Planeta Her.

1 komentář:

Kent 2004 řekl(a)...

No, tahle vypadá fakt zajímavě. Určitě ji budu sledovat. Také se mi líbí kostkové hry. V poslední řadě The Adventurers a v minulosti skvělý Řím.