pátek 8. února 2008

Recenze hry Jambo

Autor: Rüdiger Dorn

Hrací doba: 45 minut

Počet hráčů: 2

Doporučený věk: od 12 let



Hra Jambo je součástí edice her pro dva od firmy Kosmos. Jedná se o obchodnickou karetní hru z afrického prostředí. Vaší snahou v ní je za pomoci obchodování se zbožím a využití několika kategorií akčních karet dosáhnout většího zisku než soupeř, respektive se jako první dostat na určitou sumu peněz.
Když otevřete krabičku, jejíž cena se pohybuje okolo 450 Kč, vykoukne na vás paklík poměrně vyvedených karet a z kartonu můžete vyloupnout peníze a zboží. Cena bych řekl odpovídá normálu, je stejná jako u dalších her od Kosmosu i většiny lepších karetních her.
Hraje se na kole, kdy se soupeři navzájem střídají, přičemž každý může při svém tahu učinit za pomoci karet až 5 různých akcí. Samotné karty se skládají z karet obchodních, pomocí nichž můžete nakupovat a prodávat zboží a vytvářet tak zisk, tak karet akčních, které se dělí na osoby, předměty a zvířata. Vtip obchodních karet tkví v tom, že na většině jsou tři druhy zboží v různých kombinací. Vám se na vašem stánku, který je na počátku omezen na šest míst, musí podařit poskládat taková zboží, která můžete přes další obchodní kartu prodat. Jak hra plyne dál, získáte další stánky, nicméně zablokování si stánku na startu je poměrně obvyklou začátečnickou chybou a často vás dosti poškodí.

Co se týče karet osob, tyto vám mohou pomoci získat jednorázový bonus. Výběr je poměrně pestrý, od možnosti vzít si nějaký z předmětů z discardovacího balíčku po bonusy k nákupu/prodeji. Karty osob většinou prospívají přímo vám a soupeře příliš nepoškozují, nepříjemnou výjimkou je "Rain maker", který vám umožní sebrat soupeři právě zahrávanou obchodní kartu.
Karty předmětů narozdíl od osob vykládáte před sebe a můžete je aktivovat každé kolo, jejich bonus tedy není jednorázový. Umožňují například dobírání karet navíc, nákup zboží mimo obchodní karty či ze strany soupeře nedobrovolnou výměnu jednoho vašeho zboží za jeho dle vašeho výběru. Jako poměrně silná se jeví karta "Supplies", která vám zajistí dostatečný přísun obchodních karet.
Poslední kategorií jsou karty zvířat, které prakticky vždy hrajete s úmyslem poškodit soupeře. Krokodýl vám dovolí rozkousat protihráčovi jeden z předmětů, hyena krást kartu z ruky či slon vyměnit obchodní zboží. Proti zvířatům se sice jde bránit osobní kartou strážce (Guard), ale těch není níkdy dost:)
Na Jambu je nejhezčí nutnost reagoat na soupeřovy akce, pokud například vytáhne nějaký silný předmět, budete musete svoje akce "utratit" na točení balíku, abyste ho o kartu prřipravili (třeba krokodýlem), popřípadě si dolízli také dobrou kartu a tím hru vyrovnali. Občas tak hra připomíná melé závody ve zbrojení:)
Jambo v současné době paří k mým nejoblíbenějším hrám a ani po pár desítkách her mě neomrzelo. Hrál jsem ho už s mnoha lidmi a včem se líbílo, mohu jen doporučit:)

Jambo na Boardgamegeek.

Kupte anglickou verzi Jambo na Planetě Her!

Žádné komentáře: