středa 27. února 2008

Recenze hry Ticket to Ride


Autor: Alan R. Moon
Hrací doba: 45 minut
Počet hráčů: 2-5
Doporučený věk: od 8 let

Ticket to Ride (německy Zug um Zug) paří do rodiny vláčkových her, mezi nimiž zaujímá prostor spíše rodinné hry. Ostatně pravidla mají všeho všudy dvě stránky a můžete je vysvětlit během pěti minut, což je plus v případě, kdy si chcete zahrát s někým, kdo ve hrách není zběhlý, popřípadě s malým dítětem.
Princip hry je jednoduchý. Spojujete jednotlivá města na mapě USA (existuje však i verze pro Evropu, Německo či Švýcarsko), mezi kterými vedou koleje v různých barvách. Vaším úkolem je v ruce nashromáždit dostatek vagónků stejné barvy na to, abyste mohli daný úsek obsadit. Vtip je v tom, že o to samé se snaží i vaši spoluhráči a v maximálním počtu pěti hráčů se někdy strhne pořádná bitka o exponované úseky, na kterých může být jen jeden, v lepším případě dva, hráči. V jednom kole ale můžete brát buďto dva z vyložených vagónků (či pouze jeden v případě mašinky – žolíka, který platí za jakoukoliv barvu), nebo stavět, takže tahů není nazbyt.

Města, která spojujete, znáte jen vy, a dokonce si můžete další i přibrat, pokud by vám ta vyložená nestačila. Za úspěšné spojení dostanete na konci hry body, neúspěšné odepíšete do mínusu, je tedy třeba dobře volit, kolik se toho dá zvládnout. Často vám můžou dlouhé úseky tratí (za které je více bodů, ale zase se výrazně hůře shání šest vagónků stejné barvy) zajistit výhru, i když spojíte jen pár měst, na spojování samo o sobě se tedy nedá spoléhat. Někdy ostatně ani města spojit nejdou, protože se vám na dané trati usádlí vaši protihráči.


Vzato kolem a kolem je Ticket to Ride docela jednoduchá rodinná hra, kterou lze rozhodně doporučit, ale dle mého názoru si ji spíše zahrajete se svými ratolestmi či příležitostnými hráči, protože prvek náhody (především v podobě vylosovaných měst) je poměrně vysoký. Je o něco složitější než Trans America, na druhou stranu existuje spousta propracovanějších her, počínaje Union Pacific a konče Age of Steam (toho času bohužel nesehnatelnými) či výborným Railroad Tycoonem.
Zajímavějšími volbami přímo z rodiny Ticketů jsou pak varianty Europe a Märklin, které do hry přinášejí nové, strategičtější prvky, jako jsou tunely v prvním, či pasažéři v druhém případě. Díky nim je tu i oněco méně náhody.

Kupte Ticket to Ride na Planetě Her.

Více informací o hře na Hrajeme.cz.
Informace o Ticket to Ride na Boardgamegeek.

Žádné komentáře: