čtvrtek 13. března 2008

Recenze hry Řím (Roma)


Her pro dva nikdy není dost. A dobrých je ještě méně:) Stefanu Feldovi se se hrou Řím naštěstí podařilo zařadit do druhé kategorie.
Řím je poměrně rychlá hra, která využívá skloubení karet a hodů kostkami. Karty představují jednak jednotlivé osoby se specifickými schopnostmi, které můžete ve hře použít, jednak též budovy, které vám mohou přinést jiný užitek (obranu, větší množství vítězných bodů). Jednotlivé charaktery jsou velmi slušně vyváženy, najdou se mezi nimi karty útočné, obranné i osoby zaměřené na zisk bodů (a samozřejmě i další specifické karty).
Abyste mohli schopnost daného charakteru aktivovat, musí vám padnout kostky. Každá karta je přiřazena k žetonu s hodnotou 1-6, který ukazuje, kolik očí musí padnout na kostce, abyste mohli osobu/budovu zahrát. Občas je frustrující, když vám několik kol po sobě nepadají kostky, abyste si mohli zahrát silnou kartu a soupeř vám ji mezitím třeba i zabije svou vojenskou kartou, popřípadě vrátí gladiátorem do ruky:) Možností, jak hrát, je však přehršel a tak určitá míra náhody jde většinou nějak ustát.
Kromě hraní karet lze též brát nové karty do ruky a syslit peníze, aby se podařilo karty vykládat. To je důležité s ohledem na vítězné body. Řím je totiž specifický v tom, že začínáte s určitou sumou bodů, které se snažíte bránit/rozmnožovat, ale za žádnou cenu neztratit všechny, protože v tom okamžiku jste prohráli... Nejvíce vítězných bodů lze ztrácet na tom, že před sebou nemáte vyloženo všech šest karet na začátku kola (soupeř vám nějakou vrátí či zabije, popřípadě se vám nedaří ji doplnit odpočátku, kdy máte pouze čtyři - hned od prvního kola ztrácíte).
Určitou výhradu mám ke kartě Mercatora, který povoluje odkup bodů od soupeře. V okamžiku, kdy ho dostanete do ruky, či použijete některou ze speciálních karet (Věštec), abyste si ho dobrali z balíčku, můžete vlastně jen schraňovat peníze a pak v jednom kole kartu vyložit a soupeře zcela skoupit. Hrajeme proto kartu s omezením - za jedno kolo smí hráč odkoupit od soupeře jen tři body - to soupeři umožní Mercatora ve svém tahu zlikvidovat. Toto omezení navrhoval v dodatku i sám autor.
Vzato kolem a kolem je Řím pěkná hra, firma Corfix ji navíc dodává v kompletně české edici. Rozhodně patří mezi hry pro dva, které si rád zahraji. Člověk se ale musí přenést přes to, že kostky znamenají náhodu a můžete tak prohrávat i s hráči, které v ostatních hrách drtíte:) Což se nemusí líbit každému...

Koupit hru Řím na Planetě Her.

Více informací na Hrajeme.cz.

2 komentáře:

Kent 2004 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Kent 2004 řekl(a)...

Zdravím všechny přátele a nadšence deskových her. Tuto hru jsme včera se synem hráli, jelikož ji k nám přinesl "ježíšek" a po první partii mám sice smíšené pocity, nicméně hra vypadá velice zajímavě a bude to chtít jistě více času, neš se hru naučíme hrát. Hra je však velice variabilní a zajímavá.
Kent