středa 26. března 2008

Recenze hry Královské rošády






Královské rošády jsou zajímavou karetní hrou, kterou může hrát až 6 lidí. Přestože na první pohled mají relativně složitá pravidla, opak je pravdou. Hru jsem hrál i s několika zatvrzelými nehráči a doposud se všem líbila. Proto je překvapivé, že není v Česku hra populárnější.
Za cenu v rozmezí 350-400 korun dostanete krabici, která je hodně naddimenzovaná obsahu, který tvoří dva balíky hracích karet - vždy identická sada v šesti různých barvách pro jednotlivé hráče, a jeden balík karet bodovacích.
Hra se hraje tak, ze se vyloží bodovací karty, o které hráči soupeří přikládáním vlastních karet. Vtip je v tom, že hráči svoji vlastní kartu pokládají skrytě a tato je otočena až v okamžiku, kdy někdo jiný přiloží svoji kartu. V zásadě lze karty rozdělit do tří kategorií - karty silové, které mají pouze sílu (i když některé, jako král a královna dosti vysokou), karty s okamžitým efektem (mordýř zabije kartu, která ho otočila, bouře ukončí okamžitě sloupec) a karty s efektem při vyhodnocení (těch je dosti a mají často zajímavé schopnosti - za všechny čarodejnice a mág, kteří dokáží zneškodnit karty se silou menší než devět, popřípadě větší než deset...) Hraje se do té doby, dokud v každem sloupci není alespoň tolik karet, kolikje jeho bodová hodnota.



Vzhledem k dosti zajímavým speciálním schopnostem karet je hra zajímavá až do konce každého kola, kterých je celkem šest. A každé z nich přináší spoustu zvratů, možností, jak "nasypat" protihráčům, je skutečně hodně:) Nutnost sbírat celou sadu vítězných bodů (ty se liší jednotlivými symboly), vás pak často vede do tvrdých bojů o jednu z vyložených bodovek.
Královské rošády jsou velice zábavnou hrou, kterou hodnotím pozitivně. Občas či spíše dosti často v ní sice rozhoduje náhoda a to, co máte zrovna v ruce, ale je velice komunikativní a člověk si při ní užije spoustu legrace:) To ale platí při větším počtu hráčů, ideálně dle mého názoru od čtyř nahoru, pro dva ani tři mi hra nijak extra nepřišla...


Kupte Královské rošády na Planetě Her.

Více informací o hře Královské rošády na Hrajeme.cz.

Další recenze na Trupíkově weblogu.

Žádné komentáře: