středa 3. února 2010

Co přinesl leden?

Ačkoliv se může zdát, že všichni s tím nejlepším vyrukovali v hlavní sezóně, tedy před Vánocemi, v letošním roce je skoro opak pravdou:) Leden s sebou přinesl hned několik velice zajímavých titulů, které by neměly ujít pozornosti.
Předně jsou to Runewars, asi nejočekávanější hra letošního roku či minimálně jeho první části z dílny Fantasy Flight Games. Jedná se o epickou strategickou hru, která však v sobě obsahuje i prvky hry s hrdiny. Hráči si zvolí jednu z frakcí - elfy, lidi, nemrtvé či démonické bytosti a vydávají se do boje o záhadné dračí runy. Hra je poměrně komplexní, na druhou stranu má rozumnější hrací dobu než veledlouhé Twilight Imperium:) Každopádně podle všech dosavadních ohlasů a recenzí vypadá tato horká novinka jako naprostá bomba. Hodnocení a Boardgamegeek se k dnešnímu dni drží na 8.62, čímž se nemůže pyšnit žádná jiná mainsteamová hra!
Z konfliktního košíku můžeme vytáhnout též třetí edici Twilight Struggle: Cold War, která je simulací studené války. Ačkoli ji vydali specialisté na wargames z GMT, jedná se o hru, která se bude líbit i běžnému hráči. Navíc při ní na vás přímo dýchne historie, hra je perfektně zapracována do období studené války.
Další z "novinek" jsou Tales of the Arabian Nights, tedy příběhy Tisíce a jedné noci na desce. Původní náklad zmizel tak rychle, že se ke hře prakticky nikdo nedostal. Tentokráte už je běžně dostupná a bylo se na co těšit. Nejvíce by se tato hra dala připodobnit ke gamebooku na desce. Hráči se svým hrdinou (Aladdin, Sindibad či dokonce sama Šeherezáda) putují světem a potkávají různé živé i nadpřirozené bytosti. Sami si vybírají, jak se k nim zachovají a kniha příběhů potom jejich setkání vyhodnocuje. To ale není zdalek vše, hráči plní různé úkoly, dostávají se na mýtická místa a získávají různé schopnosti či naopak postihy. Hru jsme měli možnost zahrát několikrát v různých počtech lidí a je to neuvěřitelně originální záležitost! Jedinou nevýhodou je, že vyžaduje velmi slušnou znalost angličtiny...
Lednová je také Claustrophobia, fantasy hra, která se ze všeho nejvíce podobá legendárnímu Space Hulku. Hra hnea začátku zaujme perfektním zpracováním a následně i herně. Jeden hráč v roli hrdiny likviduje démony a snaží se splnit nějaký úkol, druhý v roli démona má úkol jediný - zničit lidi. Hra se hraje velmi svižně, obsahuje různé zajímavé scénáře a další již přibývají na webu.
Poslední hrou, o níž je třeba se zmínit, jsou Cyclades. Tato hra je zasazena do starého Řecka, kde hráči užívají přízně bohů k tomu, aby jejich národ jako první splnil cíl hry, jímž je stavění měst. Jedná se tedy o vývojovou hru, která je ale zkrácena na krátký čas a navíc šikovně využívá řecké mytologie, od bohů přes různé bytosti.
V lednu se objevil na trhu také Thunderstone, karetka podobná Dominionu, která se odehrává ve fantasy prostředí. O té ale připravujeme větší článek, tak si chvíli počkejte;)

Všechny výše zmíněné hry je možno koupit na Planetě Her.

Žádné komentáře: