pondělí 8. února 2010

Pohádky tisíce a jedné noci na desce?

V dnešním příspěvku se podíváme na hru Tales of the Arabian Nights, která převádí do deskové podoby pohádkový svět z pohádek Tisíce a jedné noci.
Novinka Tales of the Arabian Nights od firmy Z-Man Games je v pořadí již třetí edicí hry a Zmani si s ní dali práci. Zpracování je skutečně pohádkové, krásná velká barevná mapa, spousta žetonků, kartiček všeho druhu a hlavně masivní Kniha příběhů, která vás svojí tloušťkou zaujme na první pohled:).
Samotná hra funguje tak, že hráči v roli pohádkových postav (Šeherezáda, Aladdin, Sindibád či další) cestují po hrací ploše a snaží se plnit úkoly, které jsou jim v průběhu hry zadány. Za plnění úkolů získat zajímavé odměny.
Základním prvkem hry jsou tzv. setkání – v každém kole si hráči po pohybu si vezmou kartu a zjistí, koho potkali či co se jim přihodilo. Jelikož se celá hra odehrává v pohádkovém světě, mohou potkávat i různé magické postavy či džiny. Hráči si poté zvolí, jak se při setkání zachovají. Možností je mnoho a liší se setkání od setkání. Mohou tak například postavě pomáhat, dvořit se jí, zkoušet ji obalamutit či dokonce na ni zaútočit. Kniha příběhů pak rozklíčuje, co je výsledkem jejich konání.
Trefí-li se hráč správně, může očekávat odměnu v podobě bodů osudu a příběhů, o které se hraje především, či nějaké nové šikovné vlastnosti, která může napomoci v další hře. Vlastností je spousta, od moudrosti přes magii například k dvorným mravům či ovládání zbraní. Jednají-li hráči nerozumně či mají-li prostě smůlu (jejich volba je vždy modifikována kostkou), mohou se dočkat něčeho špatného – nemoci, prokletí a dalších postihů, které jim ztěžují hru. Na druhou stranu je za jistých okolností možno se malusů zbavit.
Kniha příběhů je pořádně tlustá, obsahuje celkem 2500 odkazů. To dává jistotu, že se hra hned tak neohraje a v každé hře budete zažívat jiná dobrodružství. Navíc vaše výsledky ovlivňuje i náhoda a vlastnosti, které máte. Hra tak nemá tendenci se opakovat.
Hra končí v okamžiku, kdy získáte dostatek bodů osudu i příběhů a vrátíte se do Bagdádu. Poměr si každý volí na začátku hry a je tajný (povinný je jen součet - většinou 20 bodů), takže je často těžké odhadnout, kdo je nejblíže vítězství.
Tales of the Arabian Nights je neskutečně originální záležitost. Asi nás nenapadá hra, které by se podobaly. Není asi pro každého, soutěživé typy mohou mít problém s náhodností. Přesto však chcete-li tedy zažít netradiční dobrodružství, Tales můžeme s klidným srdcem doporučit. U nás se chytily velmi dobře, i díky tomu, že je možno je hrát v jakémkoliv množství lidí.

Tales of the Arabian Nights je možno pořídit na Planetě Her.

Žádné komentáře: