sobota 21. srpna 2010

Goal! Game - kdo by neměl fotbal rád!;)

Před pár týdny se na trhu objevila fotbalová karetní hra Goal! Game. Trošku s křížkem po funuse, protože fotbalové mistrovství světa už skončilo, ale přesto vám rádi tuto pěknou hru, na jejímž testování jsme se s autorem Jirkou Mikolášem podíleli, představíme.
Goal! Game se celá vejde do malé skladné krabičky, ve které najdete kartičky s fotbalisty, karty taktik, zástěny a kostky. Není toho až zas tak mnoho za tu cenu, ale v malém nákladu hra hol vychází dráž. Navíc není hra ve srovnání s ostatními až tak drahá a podle nás za tu cenu stojí. Základní balení nabízí dvě varianty - věčné rivaly Česko a Německo a naše východní slovenské sousedy proti hrdému Albionu.
Hráči mohou hrát rovnou s národními týmy, nebo vše smíchat a hráče si kupovat do klubů, což mi přijde zábavnější, protože si tak člověk může postavit tým dle svých představ. Pokud by vám čtyři týmy ze základu nestačily, můžete dokoupit ještě další evropské týmy - Italy, Španěly, Francouze či Holanďany. Varianta je také hrát ligu, kdy postupně vyděláváte peníze a kupujete lepší a lepší hráče. Nudit se tak nebudete;)
Po manažerském sestavování týmu se vrhnete i do samotného zápasu. Ten probíhá trochu blafovacím, trochu pokerovým způsobem. Hráči hodí tři kostky do společného prostoru a každý dvě za zástěnu. Oba tak znají pět kostek, zbylé dvě nikoliv. Snaží se pak sestavit nejsilnější kombinaci u jednoho z hráčů, které mají na ruce - dvojičky, trojičky, postupky, full house. Počítá se všech sedm kostek, takže to chce i trochu štěstí u tipu na soupeřovy kostky;) Příslušného hráče pak vyšlou do boje a vybaví ho taktikou - obranou, útokem, protiútokem a tak dále.
Karty hráči dávají na stůl skrytě, poté je odkryjí a poměří své síly. V případě, že útok překoná obranu či oba hráči útočí, padne gól (u dvou útoků skóruje jen ten větší). Zvítězí-li obrany, nic se nestane. Tedy pokud hráči neaktivují své speciální schopnosti, což se taky může stát. Takto hráči pokračují, dokud nepoužijí všechny svoje hráče. Kdo dá více gólů, vyhrál!;)
Goal! Game je pěkná a rychlá hra, která zaplňuje poměrně prázdný prostor sportovních her. Osobně se mi hodně líbí, na druhou stranu se ještě víc těším na plánovaný karetní Blood Bowl, který chystají u Fantasy Flight Games. Do té doby mi však Goal! Game určitě vystačí!;)

Hru Goal Game i její rozšíření můžete koupit v sekci karetní hry obchodu Planeta Her.

2 komentáře:

Kent 2004 řekl(a)...

Tak po shlédnutí obrázků se mi hra docela zamlouvá. Jistě bude i zábavná a jelikož je od Jiragames, tak si myslím, že nebude nikterak náročná. Navíc je i cenově dostupná, tak pouvažuji a budu brát jak dobrý TIP co koupit dětem na mikuláše. :-)

Aneken řekl(a)...

No narocne to prakticky neni, pravidla jsou jednoducha a deti by je meli zvladnout;) Vyhodou je, ze se pri tom zabavi i dospeli, kdyz se hraje plna varianta a hraci si stavi sve vlastni tymy, da se tam docela taktizovat;)