pondělí 9. srpna 2010

Mořeplavci - zatím nejzajímavější lokalizace roku

Když jsme nedávno přemýšleli, kterou z novinek roku 2010 na českém trhu doporučit hráčům zaměřeným na komplexnější hry , výběr byl nakonec velmi jednoduchý. Moc jich totiž doposud letos nevyšlo a tak nakonec ze plejády her od firmy Albi (Mindok si své trumfy asi schovává až na předvánoční horečku - šušká se o lokalizaci hry Thunderstone) zvítězila nad hrou Továrník a rozšířeními Dominionu s názvy Intriky a Pobřeží hra Mořeplavci (v originále Endeavor).
Mořeplavci mají spíše standardní zpracování euroher se sice pěknou, ale ničím nevybočující hrací deskou. K tomu dostanete balíčky karet a skoro stovku malých žetonků. Celkově tedy vizuální dojem dobrý, ale rozhodně ne ohromující, což se ale naštěstí nedá říct o hře samotné. Ale k tomu až dále.
Mořeplavci jsou zasazeni do období kolonizace a hráči ve hře soupeří o vítězné body, které mohou získat především v zámoří. "Příběhově" je tak hra podobná deskovce Age of Empires III, nicméně herně je o něco náročnější na kombinace a méně náročná na čas. Hráči se vydávají do zámoří na objevné cesty a poté, co se jim podaří region objevit, jej následně i kolonizují. Prostředky, které takto získají, využívají především k rozvoji své vlastní domácí ekonomiky, kultury či obyvatelstva a samozřejmě ke sběru bodů.
Ve hře je důležité, aby hráči dokázaly udržet víceméně rovnoměrný vývoj, prostože potřebujete prakticky vše. Stavebnictví na zajímavé budovy, kulturu na větší počet obyvatel a tak dále. Velmi často tak svoji expanzi budete řídit podle toho, jakou surovinu můžete kde získat. V rozvoji vám mohou také pomoci karty pokroku z jednotlivých objevených území, které dokáží vaši domácí základnu pěkně popohnat směrem k větší výkonnosti. Hře nechybí ani konflikt, můžete tak napadat města soupeřů a dobývat je. Mimochodem je to dobrá cesta k tomu, jak si zajistit obchodní spojnice a získat další surovinu.
Na konci hry hráči sčítají body za rozvoj svého panství, za obsazená místa a obchodní cesty na hrací ploše a za některé karty rozvoje. Vítězem je ten, kdo jich má nejvíce, přičemž velmi často je výsledek dosti těsný.
S Mořeplavci se Albi podařil zásah do černého, je to výborná hra, kterou jsme si velmi oblíbili. Líbit se bude asi spíše milovníkům komplexnějších her, přesto však pravidlově není příliš složitá a zahrát si ji může víceméně každý. Vyražte tedy na své objevné cesty!;)
Hru Mořeplavci si můžete pořídit na obchodě s deskovými hrami PlanetaHer!

Žádné komentáře: