pondělí 27. prosince 2010

7 Wonders - první dojmy

Tak přes vánoční svátky jsme se konečně dostali k otestování hodně vychvalované hry 7 Wonders. A hned na začátku musíme uznat, že rozhodně nezklamala;)
7 Wonders je civilizační hra, která je však narozdíl od například Sid Meiers Civilization či Through the Ages od Vládi Chvátila daleko rychlejší a o hodně méně komplexní. Celá hra je postavena na karetním mechanismu známému už z deskovky Notre Dame, kdy hráč dostane do ruky sadu karet, jednu z nich zahraje a zbytek posune sousedovi. Hra je rozdělena do tří etap, přičemž v každé můžete zahrát šest akcí (kromě stavby budovy na kartě můžete stavět div světa či směnit kartu za peníze).
V první etapě se hráči většinou snaží dát dohromady surovinovou základnu, na které staví dále ve hře. K tomu je ale dobré již nyní přidat pár karet, které později generují body. A to z toho důvodu, že karty na sebe postupně navazují (například knihovna na skriptorium) a pokud se vám daří stavět v návaznostech, máte budovy zadarmo a nemusíte za ně platit suroviny. Dost často se vám stane, že vám budou suroviny chybět, což budete muset vyřešit nákupem u sousedů. Ti naštěstí obchod nemohou zamítnout a ceny jsou fixní, s jejich surovinami tak můžete do budoucna počítat.
Jednotlivé budovy jsou rozděleny na civilizační (generují přímo body), surovinové, technické (u těch se snažíte budovat sady) a vojenské, které vám mohou zajistit převahu nad sousedy a tím přinést body (či záporné body za to, když v bitvách prohrajete).
Hra je velice svižná a nezáleží u ní na počtu hráčů. Ti totiž hrají simultánně. Celé Wonders je tak možné zahrát mezi půl a tři čtvrtě hodinkou, a to i v sedmi hráčích, což je nesporná výhoda. Her pro takový počet hráčů totiž moc není. Přitom umožňuje hrát různé strategie a kombinovat je na cestě ke konečnému vítězství. Do jisté míry jste samozřejmě omezeni tím, co vám příjde do ruky, ale i tak je hra velmi pěkná a um hráče hraje značnou roli.
Na celkový resultát je po třech hrách zatím dost brzy, ale už teď je zřejmé, že v naší herní partě se 7 Wonders stanou často hranou hrou. Nezávislost na počtu hrajících a svižnost z ní dělají ideálního adepta na seance, kdy se nikomu nechce pouštět do několikahodinových her;)
Pořiďte si hru 7 Wonders v obchodě s deskovými hrami Planeta Her!

Žádné komentáře: