pondělí 20. prosince 2010

Ligretto aneb někdo to rád rychle!

V dnešním už pomalu předsilvestrovském postu se podíváme na jednu z halasných párty her, kterou je možno na Silvestra vybalit. Stejně tak jako u hry Jungle Speed jde i u karetky Ligretto především o postřeh a rychlost.
Balení sestává se sady karet různých barev s číselnou hodnotou. Každý z hráčů dostane dest karet do svého Ligretto balíčku, z nichž je vidět jen horní karta, dále další karty před sebe a zbytek do hracího balíčku. Jakmile odstartuje hra, je úkolem hráčů co nejrychleji se zbavovat karet tím, že vytvářejí ve středu pole postupky. Všichni hráči hrají zaráz, to znamená, že když zaváháte, může místo, kam by se hodila vaše karta, rychleji obsadit někdo jiný. V okamžiku, kdy hraje až dvanáct hráčů, což je možné, když koupíte všechny barevné varianty hry, je hra skutečně hodně divoká!;)
Úkolem hráčů je totiž zbavit se co nejvíce karet, protože za to získávají body. Naopak za karty v Ligrettto balíčku body ztrácí, takže v jednotlivých kolech můžete snadno skončit i v mínusu. To ale nevadí, protže hra se hraje většinou do určitého počtu bodů a máte šanci to napravit.
V praxi je Ligretto zuřivou řežbou, při které se ruce nad stolem rychle míhají a nemáte čas nad ničím moc přemýšlet. Jako taková je přímo stvořená třeba právě na silvestrovské hraní. A zahrát si jej můžete s každým, velký úspěch má i u malých dětí;)
Kupte Ligretto či jiné karetní hry na obchodě Planeta Her!

Žádné komentáře: