pátek 31. prosince 2010

Bez hranic - příjemná zeměpisná hra

Her, které by byly skutečně hravé a zároveň se při nich mohl člověk něco naučit, není až zas tak mnoho. Za dobrou v tomto ohledu považujeme hru Fauna. Naproti tomu například celá série Česko: otázky a odpovědi, která se rozrostla o varitanty Evropa, Svět a naposledy také Český film, hit letošních Vánoc, z herního hlediska za mnoho nestojí a jsou spíše kvízovými hrami naroubovanými na náhodný herní mechanismus.
Se svou troškou do mlýna přišel nyní také Vláďa Chvátil, autor takových pecek, jako je Galaxy Trucker či Vládci podzemí. Jeho nejnovější počin Bez hranic je zeměpisná hra, která je ale skutečně především hrou a to, že jste v zeměpise lepší, nemusí až zas tak mnoho znamenat;)
Balení hry Bez hranic obsahuje dvě mapy (Evropu a USA), hrací desky hráčů, jejich hrací žetony, peníze a kartičky států. Kartičky obsahují pěkné ilustrace - u Evropy významných staveb daného státu, u USA přírodních divů. K tomu v pravidlech najdete zajímavosti o daném místě a také několik zajímavostí o daném státu. Tím je zajištěn edukativní charakter hry;)
Samotná hra má velmi jednoduchá pravidla. Doprostřed desky se otočí jeden stát a okolo něj se rozloží kartičky dalších států. Hráči jako cestovatelé se snaží utratit za cestování nejméně peněz a cestovat do nejbližšího státu. Za každé překročení hranic platí 10 eur ze zásoby svých financí, ale pozor! Pokud cestují jen do sousedního státu, musí zaplatit 30 eur jako sankci za to, že se moc daleko nepodívali;) Vaše znalost ale nemusí znamenat, že najdete optimální řešení. Musíte ji totiž skloubit s rychlostí. Budete-li někde až jako druzí, připlatíte si o 10 eur navíc, jako třetí o 20 a tak dále. Někdy se tak vyplatí jen o něco málo dál, pokud je lokace volná.
V dalších kolech přibývá počet států, kterými musíte projet, a to až na 4. Šikovně to poskládat je mnohdy umění a občas zaplatíte pěknou sumičku;) . V posledním kole naopak sosáte grant a snažíte se projet co nejvíce peněz (cestu vám optimalizují spoluhráči na nejkratší možnou. Vítězem je, jak už to tak bývá, hrač s nejvíce penězi na konci hry.
Celá hra trvá ani ne půl hodinky a jak už jsme psali, díky nutnosti být zároveň rychlý se rozdíly ve znalostech často smazávají. Hra se tak hodí nejen do škol, kde může být zajímavou učební pomůckou, ale zahrát si jí můžete třeba s rodinkou.
Kupte hru bez hranic či další zajímavé hry v obchodě s deskovými hrami Planeta Her.

Žádné komentáře: